Leren (van) lopen

Ik kwam bij Hardlopen Amsterdam nadat ik de marathon van Amsterdam had gelopen. Toen ik na 4,5 uur over de finish kwam besloot ik dat ik nu wilde weten hoe je nu eigenlijk echt moet hardlopen. In 6 maanden had ik in mijn eentje voor deze afstand getraind dus met dat duurlopen was het wel gelukt.

Ik wilde nu graag weten hoe je efficiënter, want sneller, kunt lopen. Ik besloot mij aan te melden bij Hardlopen Amsterdam. De goede sfeer in de groepslessen maakt het lopen meteen al tot een feest. De oefeningen tijdens de lessen geven inzicht in de ideale techniek. Toch wilde ik graag meer inzicht in hoe ik mijn persoonlijke stijl van lopen kan veranderen. Daarom kreeg ik afgelopen week van David een individuele les.

skipping

Skipping

Deze les werd vooral een oefening in uitstellen van oordeel, niet denken maar doen, en loslaten. Volgens David loop ik heel erg op de kracht van mijn bovenbenen en gebruik ik veel te veel kracht bij het lopen. Het gaat er om dat ik lichter leer lopen. Dit oefen ik door te huppelen, skippen, en een been te laten hangen. Voor mijn gevoel moet ik mijn hele manier van lopen weer van nul af aan opbouwen. De essentie is dat ik soepel en losjes en met kleine stapjes ga lopen. Dat voelt voor mij omgekeerd, want lopen moet toch wel als ‘zwaar’ voelen, en ‘afzien’?

David zegt dan ook regelmatig tegen mij: “ Jij bent wel een harde he, altijd schouders eronder?” . Misschien leer je dat wel van hardlopen: Dat het laat zien hoe jij altijd de dingen aanpakt. En dat je kleine stapjes moet nemen om vooruit te komen. En dat je moet loslaten om te veranderen. Volgens David moet je zelfs niet te lang op iets oefenen. Als je slaapt, leren je hersenen vanzelf door en pak je de volgende keer het geleerde vanzelf weer beter op.

Natuurlijk kan ik het niet laten om na deze les nog even te gaan hardlopen, want ik vond het niet echt zwaar. Maar mooi dat het mij nu lukt om de afstand bijna zonder inspanning te lopen en,…ik realiseer ik mij tot mijn vreugde dat ik tijdens het lopen gewoon aan het genieten ben!

29.06.2015 door Silvia Russel

auteur

silvia

Silvia Russel  

Silvia Russel is beeldend kunstenaar en trainer, en marathonloper.
Zij leert leidinggevenden door middel van creatieve werkvormen meer focus te krijgen op hun leiderschap.

www.silviarussel.nl

Auteur
Silvia Russel
Blog Categorie
logo

Ik kijk iedere keer weer uit naar de volgende training!

Dennis loopt twee keer in de week in Amsterdam bij de Gevorderden groep

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.