De beste hardloopcoach ter wereld

Het gebeurde allemaal op de plek waar ik nu woon, Auckland. Hier werd Arthur Lydiard precies 99 jaar geleden geboren, de legendarische Nieuw-Zeelander die door Runner’s World tot de ‘beste hardloop coach ter wereld’ werd uitgeroepen.

arthurOp 27-jarige leeftijd ontdekte Lydiard dat hoe langer hij doorliep, hoe fitter hij werd. Toen hij eind dertig was, een leeftijd waarop de meeste professionele atleten pensioneren, won hij twee keer de nationale marathon van Auckland. Hij merkte dat zijn marathon training hem ook hielp op kortere afstanden, een inzicht wat Nieuw-Zeeland op de kaart zette binnen de hardloopwereld. Zijn grootste triomf behaalde Lydiard als trainer op de Olympische Spelen van 1960, toen de nog onbekende Peter Snell en Murray Halberg met dank aan zijn methode goud veroverden op de 800 en 5000 meter. Later behaalde hij soortgelijke successen met vrouwelijke lopers, waaronder Lorraine Moller die 16 internationale marathons won.

Lydiard’s methode houdt in dat je eerst op afstand moet trainen voordat je snel kan worden. Zijn atleten liet hij maandenlang een basis duurtraining van 160 kilometer per week doen, met pas in de laatste weken een gebalanceerde mix van snelheid en heuveltraining voor piekprestaties. Maar Lydiard is niet alleen bekend door de trainingsregimes voor zijn Olympische winnaars. “Mensen denken soms dat hij alleen maar een keiharde coach was die erop stond dat iedereen 160 km per week liep,” zegt Nobuya Hashizume van de Lydiard Foundation. “Verre van dat. Je moet bedenken dat hij niet alleen kampioenen maakte, maar ook vader is van het moderne joggen.”

Ontzet door de slechte gezondheid van de Nieuw-Zeelandse bevolking begon Lydiard in 1965 een campagne. Hij schreef Run for your life, een manifest waarin hij stelde dat er voor doodsoorzaak nummer 1 – hartfalen – een simpele oplossing was. Hij leverde het bewijsmateriaal door twintig dikke mannen van middelbare leeftijd te verzamelen, die nog geen rondje om het veld konden lopen. Hij coachte ze in amper acht maanden naar een gezonder gewicht, lager cholesterol en betere hartconditie. Zeven van hen liepen daarna zelfs een marathon uit. Lydiard schreef: “Niemand kent zijn eigen potentieel totdat je het gaat trainen.”

En hiermee was de wereldwijde ‘jogging’ beweging geboren. “Lydiard’s hardloop programma was zijn tijd ver vooruit. De methode om conditie op te bouwen door het geleidelijk opvoeren van uithoudingsvermogen is een simpele. Vooral heel nuttig voor al die mensen die geen Olympische aspiraties hebben, maar gewoon fit en gezond willen blijven,” aldus Greg McMillan, een vooraanstaande Amerikaanse hardloopcoach. Deel van Lydiard’s succes is toe te schrijven aan het feit dat hij tot hoge leeftijd altijd zelf meetrainde met zijn pupillen. Op zijn 61ste liep hij een volle marathon nog binnen drie uur.

Tot het laatste moment was hij een inspirator. In 2004 stierf hij op 87-jarige leeftijd tijdens een lezingentour. Arthur Lydiard heeft hardlopen heeft gemaakt tot wat het vandaag de dag is, vrijwel elke succesvolle atleet gebruikt – bewust of onbewust – zijn methode. Die enorme impact maakt hem met recht de beste hardloopcoach ter wereld.

auteur

vivian

Vivian Oskam,  

Vivian Oskam woont met man en dochter in Nieuw-Zeeland en wisselt hardlopen af met grafisch ontwerpen en schrijven. Ze schreef vele artikelen, columns en het boek ‘Blijven Drijven’ over haar zes jaar durende wereldzeilreis van Nederland naar Auckland. Vivian schrijft ook voor LINDA’s wereldwijven.

Auteur
Vivian Oskam
Blog Categorie
logo

Met de jaarkaart kan ik zo’n 2 tot 3 keer per week meetrainen

Arij: “Begonnen met hardlopen op mijn 20ste. Ik deed veel mee aan wedstrijden. Inmiddels is mijn belangrijkste doel om fit en in beweging te blijven. Met de jaarkaart kan ik zo’n 2 tot 3 keer per week meetrainen. Soms doe ik mee met Running Bootcamp”.

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.